Ciasto to było na liście 'do zrobienia' od roku. Aż w końcu upiekłam - baaardzo dobre. Przepis pochodzi z blogu White Plate - cytuję za Liską:
Sernikobrownie z wiśniami z blogu White Plate
200 g gorzkiej czekolady (używam 70% Lindt)
200 g masła
400 g cukru pudru (można dać mniej)
5 jajek
100 g mąki
500 g sera kremowego (mój ulubiony: mielony ser w pudełku marki President)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekę 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Dodam, że ja piekłam 55 minut. Smacznego!
8 comments:
Dawno nie robiłam. Twoje zdjęcia uświadomiły mi, że czas to nadrobić!
Pysznie wygląda :) Do tej pory robiłam tylko w wersji z malinami, ale mam troche zamrożonych wiśni więc niedlugo spróbuję i z wiśniami. Mniam, aż sie oblizuję na wspomnienie tego smaku :)
Widać, że jest palce lizać!
Ale pysznosci! Ja robilam ostatnio sernikobrownie w wersji z malinami. Koniecznie musze sprobowc z wisniami :)
Pozdrawiam cieplo.
oj ,robilam i z wisniami i malinami,ale jak u Ciebie zobaczylam znowu te pyszne ciacho,to sobie uswiadomilam,jak dawno to juz bylo.....
Pozdrawiam :)
A ja klasyka nie jadłam jeszcze! Tzn. z malinami czy wiśniami go nie jadłam, tylko z rabarbarem, bo akurat miałąm go wtedy nadmiar...
Wygląda apetycznie...
Tak sobie mysle, ze w ten weekend zrobie jeszcze z malinami - trzeba porownac ;)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Przepis i zdjęcia skradzione z whiteplate.com
Szkoda😐
Post a Comment