Thursday, July 9, 2009

Gdy nie chce się gotować...

Szybkie danie na upalne dni. Podobno kuskus jest jak czyste płótno - smak trzeba na nim dopiero namalować. Ja starałam się uchwycić klimat arabski, może Maroka?

Kuskus "rodem z Maroka"

1-1,5 szklanki kuskusu

średni bakłażan

garść pomidorów koktajlowych

garść ciemnych winogron

garść zielonych oliwek

garść migdałów (sparzonych i obranych)

garść świeżej kolendry

oliwa z oliwek (3-4 łyżki)

świeży sok z pomarańczy (1-2 łyżki) - oczywiście może być sok z cytryny, ja akurat miałam z pomarańczy

sos miętowy (1-2 łyżeczki)

sól, pieprz

Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Z oliwy, soku, sosu miętowego zrobiłam sos, doprawiłam go solą oraz pierzem, dodałam do kuskusu i wymieszałam. Następnie dodałam bakłażana, oliwki, migdały, kolendrę i przekrojone na pół pomidorki oraz winogrona. Wymieszałam. Równie dobrze smakuje z wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy zamiast winogron (i tutaj obecność soku pomarańczowego w sosie zostaje wyjaśniona - taka wersja była dzień wcześniej :) ).